منتدي كمال الاجسام




اهلاً وسهلاً بكم في منتدي رياضة كمال الاجسام
يسعدني ان تسجل معنا وتفيدنا ونفيدك في كل ما يخص رياضة كمال الاجسام تمرينات ونظام اغذية وكل ما تحتاجه

ان كنت تظن اننا مجرد منتدي.. فكر من جديد
ملحوظة : المنتدي ليس خامل وليس به نشاط .. بل نشيط بأذن الله


كل ما يخص رياضة كمال الاجسام  
الرئيسيةس .و .جالتسجيلدخول

شاطر | 
 

  موضوع شامل عن التغدية

استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
نوفل المغربي
عـضـو جـديــد
عـضـو جـديــد


ذكر
عدد المساهمات : 5
تاريخ التسجيل : 14/03/2011
العمر : 24

مُساهمةموضوع: موضوع شامل عن التغدية    الأربعاء أبريل 13, 2011 2:10 pm

بسم الله الرحمن الرحيم


برنامج غذائي للاعب مبتداء في رياضة كمال الأجسام
الأفطار
-الأختيار الأول : 3بيض كاملة + رغيف خبز + كوب حليب
-الأختيار الثاني :4 شرائح جبن +رغيف خبز + كوب حليب
الغداء
-الأختيار الأول : فخذ دجاج +طبق رز+سلطه+كوب لبن
-الأختيار الثاني : لحم +طبق رز+ سلطه + كوب لبن
-الأختيار الثالث : سمك + طبق رز+ سلطه + كوب لبن
العشاء
-الأختيار الأول : 2 روب + طبق بطاطس + سلطه + رغيف خبز
-الأختيار الثاني : مكرونه بالتونه + عصير فواكه أي نوع
--------------------------------------------------------------
وجبة ماقبل التمرين بساعه :
بطاطس أو مكرونا أو عصير مشكل أو ثلاث موزات
ملاحظات :
1- أن تكون بين الوجبة والتي تليها 3 ساعات على الأقل.
2- عدم شرب الماء أثناء الأكل .
3- ممكن التعويض عن أي وجبه من الوجباي المقترحه بالبروتين المستحضر .
4- أن لا تقل فترة النوم عن 8 ساعات يكون معضمها في اليل .


برنامج غذائي لشخص نحيف (تضخيم)
حتى تتحقق ما تتمناه من زيادة في قوتك وزيادة وزنك وحجمك العضلي تحتاج لتوفر ثلاث مقومات : التمرين المجهد –الغذاء الراحة
أن التمرين السليم المبني على اصول علميه يحفز العضله على النمو وحتى يتحقق هذا النمو يحتاج الجسم للمادة الأساسية في عملية النمو وهي البروتين وتالذي بدوره ينقسم الى : - بروتين كامل من مصدر حيواني مثل اللحوم والأسماك والدجاج والبيض وهومهم في عملية النمو .
- بروتين ناقص من مصدر نباتي مثل الفول والعدس وهو غير مهم في عملية النمو ولكنه مصدر جيد للطاقه .
ويحتاج الجسم لأتمام عملية النمو الى مصدر للطاقة وهي المواد الكربو هيدرات والتي تنقسم الى :
- كربوهيدرات بسيطة مثل العصير والفاكهة والحلويات .
- وكربوهيدرات معقدة مثل الرز والمكرونة والخبز .
ملاحظات مهمة لبرنامج التغذية :
1- تناول من4 الى5 وجبات يوميا واحرص على أن تحتوي على كمية مناسبة من البروتين والكربوهيدرات والسلطه الخضراء .
2- تناول علبة روب صغيره مع اصبع من الموز بين الوجبات.
3- تناول حبة فيتامينات c فوار مع كوب ماء قبل التمرين بربع ساعه ليساعد في عملية بناء العضل وزيادة القوة العضل .
4-تناول عصير قبل التمرين وأثناء التمرين لأمداد الجسم بالطاقه ول سيظطر الجسم لحرق العضلات وتحويلها الى طاقه .
5- تناول وجبه من الكربوهيدرات المعقدة قبل التمرين بساعة .
تناول وجبه من الكربو هيدرات المعقدة والبسيطو بعد التمرين برع ساعه ليساعد على زيادة الحجم العضلي .
__________________





الشامل\كمال الاجسام..كل ماتحتاجه هنااااااا..
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

مـقدمـ،ـة : كمال الأجسام الـرياضة الشعبية التي أصبحت متداولة بين الجميع والتي أصبحت أهم إرتكازات الشباب .


كـمال الأجـسام رياضة يستفيد منها الجسم بشكل كبير بحيت يصبح الإنسان دو قوة و جادبية كما أن الإسلام يوصي بهادا { الـمؤمن القوي خير

من الـمؤمن الضعيف } وكل الشباب يتمنون أن يكون له جسم متناسق ، لكن هدا لا يأتي كما تتخيل بل بجد وتعب وصبر وعزيمة وتفاؤل وإصرار

لكن كل النصيحة الـوحيد هي الإبتعاد عن كل ما هو منشط أفضل شيئ هو أن يكون الإنسان طبيعي ..



أما بخصوص طرق الـتداريب هي كالأتي :

( التمرين )

هناك مشاكل تواجة كل مبتدي عند بدايتة للعب ومن اهم هذة المشاكل :

1 : عدم التعود علي التمرين

عند الدخول الي الصالة في اول مرة من الطبيعي ان تشعر انك تفعل شي غريب وانك تري اشخاصا مختلوفن يقوم بتادية التمرين بعدة طرق غريبة منها الصحيح ومنا الخاطئ

طرق التدريب

لا يجود نظام ثابت للتدريب فل متدرب يتدرب بل طرقة المريحة لة نفسيا وجسديا

ولكن من افضل الانظمة هي 3 ايام من التدريب ويوم راحة ثم يومين من التدريب ويوم راحة
ولكن هذا النظام مفضل لدي المتقدمون نسبيا
وتكون طريقة التدريب فية كما يلي
اليوم الاول ظهر
اليوم الثاني صدر
اليوم الثالث باي وتراي
اليوم الرابع راحة
اليوم الخامس اكتاف
اليوم السدادس ارجل

كما يمكن التبديل فيما بين التمارين حسب ما يريح الاعب نفسيا وجسديا
وكمن التدريب بنظام يوم ويوم راحة بنفس الطريقة للمبتدئين الجدد او لمن لا يجد وقت

ويجب علي الاعب لعب التمرين الذي يشعر بة انة مؤثر علي العضلة فقط حتي لا يقوم باجهاد الجسد وحفاظا علي وقت التدريب ( يفضل للمتقدمين نسبيا )
اما المبتدئين تمام يفضل ان يقومو بتنويع التمرين وتجربة كل شي بل وزن المناسب حتي يتعرف علي
( طبيعة ولغة جسدة )
( لا يفضل تجربة تمارين المحترفين الا بعد الوصل الي مستوي متقدم كليا )

هناك جانب نفسي يجب الاهتمام بة
مثل زميل التدريب ( شخص تكون مرتاح معة نفسيا )
مكان التدريب ( يجب توافر الراحة النفسية في مكان التدريب )
اختيا المكان المناسب ( اجهزة تدريب + مكان قريب + تهوية جيدة )
الراحة النفسية لللاعب (يجب توفر الراحة النفسية من جانب التمرين ومن جانب الحياة العادية )

الارتفاع بلمستوي الجسدي
وذلك عن طريقة معادلة سهلة وبسيطة يمكن تطبيقها

راحة جيدة + تمرين بجدية + غذاء سليم ( حتي وانا كان بسيط )

الراحة الجيدة تكمن في عدد ارهاق الجسد في اشياء لا داعي لها ( امثلة كثيرة الكل يعرفها )
النوم الجيد حوالي 8 سعات وهناك دراسات تفضل انا ينام اللاعب 10 ساعت ( 10 ساعات من الصعب تطبيقها )
التمرين بجدية (تم شرحة من قبل )
الغذاء السليم ( وهو المطلوب تطبيقة بسنبة كبيرة ومحالولة تطبيقة باي طريقة مفضلة لللاعب )

الغذاء السليم

من المعروف ان الاعب يحتاج الي 2 جرام بروتين عن كل كيلو من وزنة
مثال ( لو وزن الاعب 50 كيلو معناة انة محتاج الي 100 جرام بروتين في اليوم )
وذلك بلاضافة الي ما يحتاجة من كربوهيدرات ودهون بنسب قليلة

وتطبيق ذالك يكمن في طريقة تغذية الاعب وهي مختلفة من شخص الي اخر
ولكن يجب علي اللاعب المبتدي الحصول علي ما يعادل 6 وجبات في اليوم او بقدر الامكان وجبة كل 3 سعات
ومنهم 3 وجبات اساسية هي
الافطار ( اهم وجبة يجب توافر بها مصادر البروتين والطاقة ويفضل بروتين الكازين صعب الامتصاص ويمكن الحصول علي من اغلب انواع الجبن ) "" بروتين نباتي مثل الفول وحيواني مثل البن والجبن والبيض

وجبة الغداء مكون من البروتين والكربوهيدرات

وجبة العشاء غالبا ما تكون مثل وجبة الافطار

اما عن باقي الوجبات ( ال 3 وجبات الاخري ) يمكن تنوعهم ب اشياء بسيطة وخفيفة ومفيدة مثل الزبادي سلطة التونة .............................................. اشاء كثير حسب رغبة الاعب



المكملات الغذائية

المكملات الغذائية مفيدة جدا اذا تم الاستفادة منها بلصورة الجيدة العديد منها ولكن افضلها

الواي بروتين
الكرياتين
الجلوتامين
الامينو

ويمكن في المكملات استخدام المجموعة كلها واستخدام احدهم فقط

الواي بروتين هو بروتين سهل الامتصاص ومفيد في عملية الضخامة العضلية
وطريقة استخدامة 3 معالق علي كوب ماء او لبن ويفضل الماء للاستفادة القصو منة
من 3 الي اربع مرات في اليوم اهمهم مرة بعد التمرين

الكريايتن الساحر العجيب
يستخدم منة 5 جرام فقت قبل التمرين بحوالي 30 دقيقة علي معدة خالية وذلك للستفادة منة

الجلوماتين وهو مساعد علي عملية عدم الهدم العضلي والحفاظ علي الكتلة العضلية المكتسبة


ـــــــــــــــــــــ

ــــــــــــــــــــ

وإليكم بعض المقتطفات للأغديـة :

ماذا نأكل بعد التمارين الرياضية؟ كمال الاجسام!!

أبحاث جديدة في هذا المجال توصي بتناول الطعام بعد التمارين الرياضية على مرحلتين وبتباعد زمني محدد بهدف جني الفائدة القصوى لبناء العضلات..تعرفوا على هذه المراحل والتوصيات للوجبات الملائمة

بعد انتهاء التدريب مباشرة يجب تناول غذاء يحفز نشاط الأنسولين في الجسم.
الوجبة الرئيسية يجب تناولها بعد 45 دقيقة بعد انتهاء التدريب. في هذا الوقت فقط يكون للطعام تأثير الأكبر على تحفيز بناء العضلات, واغلب الاحتمالات بأن الغذاء سيذهب لبناء وتجديد العضلات- وليس للتخزين. وإذا لم تأكلوا؟ ستتسببون لأنفسكم ضررا.

نجحت بإنهاء التدريب كما يجب, أجهدت نفسك بالتمرين وسال منك العرق وزدت من حجم عضلاتك قليلا. لكن ماذا بعد ذلك؟ كيف ستواصل الاعتناء بصورة صحيحة بالعضلات التي عانت كثيرا خلال التدريب؟

بالأكل!!ّ

.والإرشادات الحديثة لبناء عضلات بالصورة الأفضل توصي بتناول الطعام على مرحلتين ما بعد التدريب- وتغيير في زمن الوجبة الأساسية.

ويسال البعض لماذا نتحدث عن الطعام بعد التدريب؟ على الرغم من أننا أتينا لحرق السعرات الحرارية !!
فالجواب نعم لكن, ففي وقت التدريب تبدأ عمليه تفكيك معينة لأنسجة العضلات بسبب الضغط المركز الذي مارسناه عليها.
بعد التدريب يسعى الجسم إلى بناء هذه العضلات من جديد, لكن بعد ساعتين يتجاهل الجسم ذلك.
لذلك فان الاحتمال كبير بان ما سنأكله بعد انتهاء التدريب سيستغل لبناء العضلات وتجديدها- وليس للتخزين في الجسم.


البروتينات
هي مادة الأساس لبناء العضلات, لكن هي تستغل أيضا لأمور أخرى داخل الجسم, لذلك تستعمل دائماً البروتينات التي نأكلها فقط للعضلات.
ليس هنالك فائدة من وراء أكل كميات كبيرة من البروتينات طوال الوقت.

متى من المحبذ تناول البروتينات؟
بعد نشاط جسماني, وذلك بسبب زيادة حاجه الجسم لتجديد خلايا العضلات أضافه للاحتمال الكبير جداً لكون البروتينات من الغذاء ستستغل للبناء وتجديد العضلات.
لكن من اجل وصولها للعضلات, يجب تناول كربوهيدرات معها أيضا.

لماذا نحتاج للكربوهيدرات؟
تقوم الكربوهيدرات بتجديد مخزون الطاقة في العضلات من اجل مساعدة البروتينات على بناء العضلات من جديد.
إضافة لذلك تقوم الكربوهيدرات بإحضار هورمون الأنسولين- الذي يعتبر عاملا أساسيا في بناء العضلات.
الأنسولين هو هورمون بناء الذي يقوم بتوزيع الأوامر الملائمة لبناء العضلات بصورة مباشرة.



في المرحلة الأولى :
حالاً بعد انتهاء التدريب ( قبل الاستحمام):
أعطوا للجسم وجبة حتى وجبتين من الكربوهيدرات التي تستوعب بسرعة وذلك من اجل تحفيز الجسم للانتقال من عملية التفكيك بعد التدريب إلى عملية البناء.

ماذا نأكل في هذه المرحلة
موز, تفاح, كيس صغير كورنفلكس, بيغلي, سندويش, شوكولاتة غرانولا بزبد الفول السوداني.

هدف الأكل في المرحلة الأولى هو تحفيز إفراز مادة الانسولين. طبعاً يجب الحرص على استرجاع السوائل التي قمنا بفقدانها خلال التدريب.

في المرحلة الثانية:
هذه المرحلة لا تزيد عن 45 بعد انتهاء التدريب:
هذه المرحلة عبارة عن تناول وجبة رئيسية حتى فترة 45 دقيقه ما بعد انتهاء التدريب وذلك لكون هذه الفترة لها الاحتمال الأكبر بناء العضلات.

في هذا الزمن من انتهاء التدريب وحتى 30-45 دقيقه ما بعده, يقوم الجسم بالبحث عن مادة الاساس الضرورية له من اجل بناء العضلات وملىء مخزون الطاقة فيه.

كل هذه العمليات تحدث داخل الجسم بوتيرةاسرعمما اعتقدنا سابقا, حيث كلما ابتعدت فترة الأكل عن وقت التدريب, يصبح البحث داخل الجسم بطيئاً جداً حتى التوقف التام عن عملية البناء.

ما الذي يجب تناوله في المرحلة الثانية- وكيف نبني وجبه صحيحة وملائمة؟
الوجبه يجب ان تكون مكونه حسب" مبدأ التقاطع": بروتينات وكربوهيدرات ,وليس بالضرورة أن تكون قطعة من اللحم (الستيك).
من اجل التمكن من بناء العضلات بصورة قصوى, يجب الاهتمام في الدمج ما بين البروتينات والكربوهيدرات, وهذا يأتي بعدة أشكال .
لا يهم اذا كانت الوجبة ساخنة مثل اللحم مع أرز, أم باردة مثل سنديوش مع تونا وبيض, ثقيلة يشمل اللحوم والبطاطا ام وجبة خفيفة مكونة من اللبن والفواكه- الأهم هو الحرص على الدمج بين هاتين المجموعتين في الغذاء ( بروتينات وكربوهيدرات).

اقتراحات لأغذية للوجبة الرئيسية بعد التمرين؟
بروتينات: دجاج- لحم البقر( يمكن استبداله بالأسماك, بسترما, بيض, أجبان أو بقولات)
كربوهيدرات: أرز, معكرونه, بطاط, كرنفولكس والخبر.

وجبة ليلية:
انتبه: بعد التدريبات التي تنتهي ليلاً, محبذ أكل" وجبة ليليه" قبل النوم بساعه او نصف ساعه قبل النوم وخاصة عندما يكون أيضا تدريب صباحي في اليوم التالي.
هذه الوجبة يجب أن تحتوي بالأساس على الكربوهيدرات ( كرنفلوكس ,خبز,جرانولا, فواكه) التي تساعد الجسم والعضلات للتنبه

ـــــــــــــــــــــــــــــــ

ـــــــــــــــــــــــــــــــ

وهدا نضـام غدائي لكل مبتدئي هده الـرياضة :

الكثير من المبتدئين يسألون عن النظام الغذائى اللازم إتباعه لزيادة الوزن لذلك
أود أن أطرح عليكم هذا النظام الغذائى المتكامل الخالى من أى نوع من المنشطات...

أولاً:- وجبة الإفطار تحتوى على:-
- لبن طبيعى (بلاش بودره) يفضل يكون جمسى نظرا لإحتواءه على نسب عالية من الكالسيوم حوالى 350 مل
- من واحد إلى إثنين رغيف عيش بلدى كبير (مصدر للكربوهيدرات أو النشويات)
- طبق عسل أسود متوسط الحجم (مصدر للحديد ويعطى سعرات حرارية عالية وطاقه)
- كوب أو إثنين زبادى (مصدر للكالسيوم)
- من 6-8 بيضات يفضل نزع الصفار والإكتفاء بالبياض نظراً لأن القيمة البروتينيه موجودة فى البياض أما الصفار فله بعض الأضرار مثل رفع نسبة الكوليسترول ويسبب أحياناً حساسيه لدى بعض الأشخاص وبياض البيض يعتبر من أفضل انواع البوتين الحيوانى اللتى يمتصها الجسم بسهولة.
- طبق فول بالزيت متوسط أو كبير فالحجم (مصدر للبروتين النباتى)

ثانياً:- وجبة الغداء:-
- طبق أرز كبير حوالى 350 جم أو مكرونه أيضاَ حوالى 350جم
- طبق خضار (أى نوع لا يشطرت نوع معين) ولكن يفضل السبانخ والباميه نظراً لإحتوائهم على نسبة كبيرة من الحديد
- طبق سلطة كبير يحتوى على كل العناصر (جزر - خس - فجل - طماطم - خيار - بصل) يفضل إضافة الزيت والملح إلى السلطة حيث أن الزيت به كمية كبيرة من الدهون المشبعة (saturated fats) التى تزيد من حجم العضلات على عكس الدهون الغير مشبعه (unsaturated fats) هذا الطبق يحتوى على كميه عالية من الفيتامينات التى تساعد على تقوية الأعصاب.
- رغيف عيش بلدى كبير مصدر للنشويات
- بالنسبة للحوم حوالى 200 - 250 جم سواء لحم بقرى أو جمسى ويفضل من الفخذ أو لحم أبيض (فراخ) ويفضل صدور الفراخ أو سمك وأوصيكم بالسمك لأن به نسبه عاليه من الفوسفور الذى يعطى طاقة عاليه نظراً لأنه يدخل فى تركيبADP) (adinosine di phosphate ) الذى يتحول إلى (ATP) (adinosine tri phosphate) وهو المركب الأساسى للطاقة فى الجسم وأيضا به أفضل مصدر للبروتين الحيوانى.
- من الممكن إستبدال الأرز أو المكرونة بطبق من البطاطس المسلوقة المهروسه مضاف إليها بيض مسلوق مهروس وهذا الطبق لذيذ جدا ويجمع بين النشويات والبروتين الحيوانى فى الوقت ذاته. ]

ثالثاً:- وجبة العشاء:-
مثل اللإفطار ولكن يستبدل العسل الأسود بالعسل الأبيض لأنه يعطى للجسد صحة وتغذيه عاليه القيمه .
*** ملحوظة يرجى الإبتعاد عن المشروبات الغازية لأنها تسد النفس وأيضاً الشوكولاته.
*** هذا النظام سيزيد من وزنك مع التدريب والمواظبه عليه ستلاحظ فارق فى الوزن بعد أول شهر مالا يقل عن 7.5 - 10 كجم بدون اللجوء إلى مكمل غذائى أو بروتين صناعى.
وفـي الأخير الـموضوع من إقتطاف من عدة مـصادر ،،


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://www.way2allah.com
Admin
مـديــر الــمـنـتـدي
مـديــر الــمـنـتـدي
avatar

ذكر
عدد المساهمات : 142
تاريخ التسجيل : 05/02/2011

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    الجمعة أبريل 15, 2011 2:12 pm

مشكوووووور علي الموضوع الرائع Shocked


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://bodybuilding1.own0.com
نوفل المغربي
عـضـو جـديــد
عـضـو جـديــد


ذكر
عدد المساهمات : 5
تاريخ التسجيل : 14/03/2011
العمر : 24

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    السبت أبريل 16, 2011 3:52 pm

Admin كتب:
مشكوووووور علي الموضوع الرائع Shocked

مشكور على مرورك يا كبير
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://www.way2allah.com
هاني
عـضـو مـمـيــز
عـضـو مـمـيــز


ذكر
عدد المساهمات : 36
تاريخ التسجيل : 26/10/2011

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    الأربعاء ديسمبر 28, 2011 10:35 pm

شكراً........
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
أبو عبدالكريم
عـضـو جـديــد
عـضـو جـديــد


ذكر
عدد المساهمات : 6
تاريخ التسجيل : 02/02/2012

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    الأحد فبراير 05, 2012 12:41 am

ألف شكر
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
محمد رمضان
عـضـو جـديــد
عـضـو جـديــد
avatar

ذكر
عدد المساهمات : 20
تاريخ التسجيل : 06/09/2012
العمر : 28

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    الخميس سبتمبر 06, 2012 8:03 am

السلام عليكم..

الموضوع ده طويل جدا...ومفيد جدا جدا جدا...

فا ياريت نركز مع الكلام دوت...

النهاردة هانتكلم على حاجة خطيرة جداً معظم اللي بيلعبوا حديد بيقعوا فيها

معظم الناس بتقولك اعمل كوباية لبن ببياض البيض واضربهم مع بعض واشرب:....ده بروتين جامد اوي ومغذي :

تعالوا كده بقى مع بعض نعرف الصح فين بكلام علمي ونفهم ايه الصح وايه الأصح عشان فيه لبس كتير اوي في الموضوع ده

نبدأ بالبيض ونقول :

البيض بيتكون من حاجتين
1- بياض البيض او غذاء الكتكوت egg whit.gife
2- صفار البيض (egg yolk) او بمعنى اصح الكتكوت نفسه (الجنين أو embryo)
يؤمن البيض كمية لا يستاهن بها من البروتين ..فهو يزود الجسم بكمية كبيرة جدا من البروتين العالي الجودة (البروتين الذي يحتوي على جميع الأحماض الأمينينة الأساسية والتي لا يستطيع الجسم تصنيعها) كما انه يؤمن كمية كبيرة ايضا من المعادن والفيتامينات
مثل vitamin A, riboflavin (B2), folic acid(B9), vitamin B6, vitamin B12, choline, iron, calcium, phosphorus and
potassium
لذا فهو يعتبر من الوجبات النادرة التي تحتوي على بروتين كامل متكامل
وحاجة بقى خطيرة جدا : البيض يحتوي على كمية كبيرة كمان من فيتامين د وهذا الفيتامين الذي يفرز عند تعرض الجلد للشمس في الصباح الباكر وهو المسئول عن هشاشة العظام فبمقارنة البيض بباقي المواد الغذائية نجد البيض هو الأعلى في كمية فيتامين د

طيب نتعرف اكتر بقى علي البيض:
- صفار البيض يشغل مساحة 33% تقريبا من الحجم الإجمالي للبيضة وهو يحتوي تقريبا على معظم الدهون في البيضة واصغر كمية من البروتين فالصفار البيضة الواحدة تقريبا تحتوي على ثلثي كمية الكوليسترول التي يحتاجها الجسم الطبيعي يوميا (يوميا 300 مج كوليسترول) كما ان صفار البيض يحتوي على الجزء الأكبر من مادة الكولين وهي المادة المسئولة عن تنشيط خلايا المخ
صفار البيضة الواحدة يعطي تقريبا 60 كالوري بينما بياض البيض يعطي فقط 15 كالوري
نلاحظ ان : الدهون اللي في صفار البيض هي دهون غير مشبعة (دون غير ضارة) ولكن يجب توخي الحذر في كمية البيض التي يتناولها الفرد في حاجة انه في حاجة لتقليل نسبة الدهون في الجسم مثل الأفراد الذين يعانون من امراض القلب وخصوصا مرضى تصلب الشرايين (للفاهمين : egg yolk raise blood HDL- and reduce the LDL )

مكونات الصفار :

@ الفيتامينات التي تذوب في الدهون (fat-soluble vitamins) مثل vitamins,A, D, E and K)
@دهون غير مشبعةunsaturated fatty acids
Oleic acid 47 %
Linoleic acid 16 %
Palmitoleic acid 5 %
Linolenic acid 2

@ دهون مشبعة saturated fatty acids
Palmitic acid 23 %
Stearic acid 4 %
Myristic acid 1

- بياض البيض: يتكون من 83% ماء و 13 % بروتين والمعادن والفيتامينات
هناك تقريبا 40 نوع مختلف من البروتينات في بياض البيض مثل
* Ovalbumin 54%
Conalbumin 13%
Ovomucoid 11%
Lysozyme 3.5%
Globulins (G2, G3) 8.0%
Ovomucin 1.5%
ومجموعة اخرى من البروتينات مثل flavoprotein (.8%), ovoglycoprotein (.5%), ovomacroglobulin (.5%), ovoinhibitor (.1%) and avidin (.05%).

+ سؤال مهم جدا : ليه البياض شكله بيتغير لما نطبخه (يعني بيبقى ابيض ) ؟
يرجع كده لعملبة اسمها عملية تحويل الصفات (denaturation), كل البروتينات زي مكلنا عارفين هي عبارة عن شوية احماض امينية ماسكة في بعضها وبتكونلنا في الأخر البروتين يعني مثلا ممكن يوصل طول السلسلة لأمينينة ل 300 أة 400 حمض اميني عشان يكون بروتين واحد مثلا زي بروتين الأفيدين مثلا...طيب في البيض بقى اللي مش مطبوخ (raw egg) سلسلة الأحماض الأمينية متعقدة مع بعض ومتشابكةيرجع التشابك ده لالروابط الكيميائية والتداخل بين الأحماض الأمينية وبعضها وبتمنع إن الأحماض الأمينينة تبقى باينة وواضحة ومش متداخلة في بعضها
لما بقى بنسخن .. الحرارة بتكسر الروابط دي( denaturation) وسلاسل الأحماض الأمينية دي تتفكك(مش البروين يتفك لا طبعا ده بس الروابط الكيميائية بين الأحماض اللي مخليا ماسك على بعضوا) ونتيجة لكدة بقى الأحماض الأمينية بتاعت بروتين معين هتبقى عرضة ان هي تمسك في الأحماض الأمينية بتاعت البروتين اللي جانبة فيتحول للون الأبيض اللي بنشوفه ده
وده كمان بيفسر سر تحول البياض من الحالة السائلة( الأحماض الأمينية بتاعت بروتين معين ماسكة على بعضها) إلى الحالة الصلبة ( الأحماض الأمينينة بتاعت البروتينات عاملة شبكة مع بعضها)

كويس اوي اوي كده ... عرفنا كل حاجة عن البيض تعالوا بقى نعرف المشكلة اللي انا عامل الموضوع ده عشانها :

1- اول مشكلة وهي ان البيض اللي مش مطبوخ عرضة ل نوع من البكتيريا اسمها السالمونيلا ( عارفين ايه السالمونيلا ديه : دي البكتيريا المسئولة عن حمى التيفوئيد ... ايوه ماتستغربوش اوي كده الكلام ده صح 100 % والكلام ده مش من تأليفي ) هاتقولي طب ازاي يا فكيك البكتيريتا هاتدخل جوه للكتكوت ولا عايز تقولي ان البيضة اللي طالعة من الفرخة اللي المفروض ابنها جوه فيها البكتيريا دي
هاقولك لا يا معلم البكتيريا بتبقى موجود عند فتحة الشرج بتاعت الفرخة والبيضة بيحصلها تلوث من هنا لما الفرخة تقعد عليها ويبقى كده القشر ملوث بالسالمونيلا
طب وبعدبن لسه برضه البكتيريا بره انا باكل اللي جوه انت غبي ولا ايه
اقولك لا يا معلم دي بكتيريا صغيرة وممكن تخترق القشر وساعتعا بقى طب كده البيضة بقت ملوثة
طب والحل ايه دي مصيبة ؟
الحل بسيييط خالص ربك برضه مش هايسيبك كده فعشان كده عملك معدة بطلع افرازات حمضية جدا بتقتل البكتيريا ديه .. بس انت عملت مصيبة كبيرة وهي ات سيادتك كلت البيض ني وده معتاه ان البكتيريا اتحمت وكده العصارة مش هاتعرف توصلها كلها وتموتها
طب ماهي دي برضه مصيبة : لا يا حبيبي بس اطبخ البيض اسلقه او اقليه او حتى اعمله اومليت كده تضمن ان البكتيريرا ماتت وشبع مووت وكلها بالهنا والشفا وانشاء الله مافيش اهي حاجة لإنها بكتيريا ضعيفة جدا تموت من اقل حرارة

طيب ادي اول مشكلة واتحلت ايه بقى المصيبة التانية حاكم انت كلامك شكله كله مصايب:

2- بياض البيض وطبعا دي اهم حاجة بالنسبة للرياضيين عشان البروتين كلله في البياض بيحتوي على بروتين مهم جدا اسمه الأفيدين avidin البروتين ده يا معلم عدوه اللدود فيتامين هى اسمه البيوتين او فيتامين B9 اول مايشوف الأفيدين البيوتين يروح واخدوا بالحضن كانوا كان مسافر امريكا بقاله 600 سنة ورجع ويروح عامل معاه حاجة كده اسمها عقدة (يعني يمسكوا في بعض مايتفكوش نتيجة لحاجة كده في التركيب الكيميائي بتاعهم) BIOTIN-AVIDIN COMPLEX

اللي بيحصل بفى ان سيادتك بتروح جايب البيض اللي هو مش مطبوخ واللي بيحتوي على كمية كبيرة جدا من بروتين الأفيدين (WHITE OF RAW EGG) وتضربة مع كوب لبن وطبعا اللبن غني ومليان بالفيتامين وخصوصا B9 ويحصل الكومبلكس يا معلم
...ينزل معدتك مايعرفش يتفك ولا العصارة تعرف تفكه عشان يمتص على واحد لوحده ويروح رايح للأمعاء وبعد كده الجسم لما مايعرفش يستخدمه ينزلوا في البراز
يا نهار اسود امال انا باكل البيض ليه مش عشان البروتين
صح كده يعني لو بتاكل 40 مج بروتين بيض اللي هايمتص بس تقريبا 18 مج والباقي هاينزل البراز
يبقى نوصل لحاجة مهمة ان كل البيض الني وخصوصا البياض هيؤدي الى امتصاص 50% فقط من البروتين اللي موجود في البيض نتيجة البيوتين (البيوتين كمان بتصنعه البكتيريا اللي موجودة في المعدة ة microflora bacteria )
وممكن بقى تحصل مصيبة على المدى الطويل لو اعدنا نضرب بيض باللبن كده كتير وهونقض نسبة البيوتين في الجسم لإن كل البيوتي اللي داخل جسمك واللي بيتصنع من بكتيريا المعدة على طول انت بتخلي ينزل مع البراز Biotin
Deficiency Syndrome

يبقى الحل هو اننا نطبخ البيض (يعني نعرض للحرارة عشان الحرارة مش هاتخلي البروتين عرضة ان هو يعمل الكومبلكس مع البيوتين) وده هايضمن لنا ان 98% من نسبة البروتين في البيض امتصت والحمدلله

فابلاش يا جماعة لو سمحتم حد يعمل الهبل اللي الناس بتفتي وتقول عليه بيض باللن وتضربهم مع بعض ده كلام قديم اوي كانوا بيعملوا زمان قبل مايكتشفوا اساليب التحليل الجديدة والكشف على المركبات ...عايز تاكل بيض اسلقه أو او و مش عايز زييت على الحلة التيفال يا سيدي لو عندك ول عايز تقلل نسبة الدهون كمان ...او اعملوا اومليت وبلاش صحيح تاكل في اليوم امتر من صفارين عشان بس مايزودش نسنة الدهون وده احنا مش عايزينه خالص احنا محتاجين عضل فيستحسن في اليوم مايزدش عن صفارين بس

ودمتم ان شاء الله بعد العك ده كله سالمين
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
salah
مــــــبـــــــدع
مــــــبـــــــدع
avatar

ذكر
عدد المساهمات : 119
تاريخ التسجيل : 31/08/2012

مُساهمةموضوع: رد: موضوع شامل عن التغدية    الأربعاء سبتمبر 12, 2012 1:53 am

الموقع فاشل
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
 
موضوع شامل عن التغدية
استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
منتدي كمال الاجسام :: القسم العام :: الحوار والنقاش-
انتقل الى: